Målsætningen med PenSams investeringer er at varetage medlemmernes interesser bedst muligt. Med dette udgangspunkt skal investeringsporteføljen sammensættes således, at der sikres et langsigtet højt og stabilt afkast under hensyntagen til risikokapaciteten og investeringshorisonten. Dette indebærer særligt, at der skal være fokus på at skabe en veldiversificeret portefølje med henblik på at kunne fastholde den langsigtede investeringsstrategi ved uro på de finansielle markeder og, at alle risici skal modsvares af forventede afkast, der kompenserer for disse.
Aktieinvesteringer forventes over tid at opnå et højere afkast end investeringer med lavere risiko som f.eks. statsobligationer. Som følge heraf er aktier, med den overfor beskrevne målsætning, en naturlig del af investeringsporteføljen i PenSam.
Risikoen på aktieinvesteringer er dog også væsentlig, hvilket kommer til udtryk i store udsving i afkastet på aktier over tid. Det er centralt, at andelen af aktier fastsættes på en måde, der gør, at denne andel kan fastholdes over tid.
Medlemmerne i PenSam er opdelt i forskellige pensionskoncepter med hver sin investeringsstrategi. De fleste medlemmer er med i pensionskonceptet Fleksion, hvor nye medlemmer optages. Nogle medlemmer er optaget i andre pensionskoncepter, og i disse koncepter er der typisk en høj gennemsnitsalder. Der er derfor forskelle i varigheden af koncepternes forpligtigelser samt deres risikokapacitet.
Andelen af aktier er som følge heraf forskellig i pensionskoncepterne. Medlemmer i Fleksion har den laveste gennemsnitsalder og dermed den længste investeringshorisont samt den højeste risikokapacitet. Dermed har konceptet også en relativ høj andel af aktier.
Som følge af den høje risiko på aktier, vil denne aktivtype alt andet lige udgøre en stor del af den samlede risiko i en investeringsportefølje. Alt andet lige mindsker dette risikospredningen i porteføljen. Der er derfor fokus på også at investere i aktivtyper, der tilfører andre typer af risici, som f.eks. ejendomme, kreditobligationer, infrastrukturaktiver samt forskellige typer af derivater. Det vurderes, at alternative investeringer ofte kan bidrage til risikospredningen i porteføljen, hvorfor denne type investeringer vægtes relativt højt. Dog igen afhængig af det enkelte koncepts forpligtigelser og risikokapacitet.
Som følge af ovenstående, er PenSams aktieinvesteringsstrategi tilrettelagt med henblik på at opnå den langsigtede globale aktierisikopræmie. Det betyder, at aktieeksponeringen tages gennem få omkostningseffektive globale mandater. Disse mandater ligger tæt op ad det af PenSam valgte benchmark, og der tages dermed ikke større positioner i regioner, lande, sektorer og enkeltselskaber i forhold til benchmark. Det vurderes ikke, at de omkostninger, der vil være forbundet med at tage sådanne positioner, vil blive opvejet af det eventuelle merafkast, der kan skabes ift. det valgte benchmark. Som følge heraf er der en række forhold i forhold til markeder og selskaber, som det ikke er relevant at overvåge. Dette gælder f.eks. enkeltselskabers strategi, resultater og forventninger til disse samt selskabernes risici.
Herved er valget af benchmark centralt for eksponeringen i porteføljen, da benchmarket er styrende for porteføljens sammensætning. I valget af benchmark er det sikret, at dette giver en tilfredsstillende spredning på lande og sektorer, samt at der så vidt muligt tages hensyn til langsigtede muligheder og risici på de globale aktiemarkeder. Et særligt hensyn i denne forbindelse vurderes at være langsigtede bæredygtighedsrisici, hvor det valgte benchmark integrerer hensynet til disse risici. Der er således valgt et benchmark, der blandt andet reducerer eksponeringen til selskaber med høj CO2-udledning samtidig med, at eksponeringen mod virksomheder med aktiviteter inden for den bæredygtige omstilling øges.
Valget af benchmark og den integration af håndteringen af bæredygtighedsrisici, der ligger heri, suppleres med eksklusioner af selskaber og lande samt det aktive ejerskab.
Der foretages eksklusion af selskaber og lande/statsobligationer, der ikke ønskes i PenSams porteføljer. Eksklusion foretages som følge af, at disse på langt sigt vurderes at introducere bæredygtighedsrisici, som ikke kompenseres via et højere forventet afkast. Yderligere ekskluderes investeringer, der ikke lever op til PenSams værdier og holdninger. En forudsætning for alle eksklusioner er, at disse udgør så begrænset en del af investeringsuniverset, at de ikke påvirker muligheden for at optimere det samlede afkast/risikoforhold i porteføljen.
I forhold til aktivt ejerskab, er det PenSams mål at påvirke selskaberne i retning af en ansvarlig værdiskabelse til gavn for aktionærerne. Aktivt ejerskab vurderes således at kunne påvirke afkastet i aktieporteføljen positivt. Ved på udvalgte områder at engagere sig aktivt i virksomhederne, kan PenSam sammen med andre investorer påvirke deres ledelse og strategiske beslutninger. Dette kan føre til bedre virksomhedsledelse, øget gennemsigtighed og mere ansvarlig forretningspraksis, hvilket i sidste ende kan resultere i højere afkast for investorerne. På denne måde vurderes det, at PenSams aktieinvesteringsstrategi kan påvirke enkeltselskabernes resultater på mellemlang til lang sigt positivt