Tekst og foto: Charlotte Holst
- Jeg er helt tovlig med gamle ure, og det her - det her er halefade fra det gamle kommunehospital. Dem brugte man til at vaske rumper med.
68-årige Erik Dabelstein viser rundt i sin villa i Aarhus Nord, hvor han bor med sin hustru. Kælderen er spækket med kreative projekter: Ure i alverdens afskygninger, lamper lavet af ‘halefade’ og gamle trommesæt og guldaldermalerier, som han har personliggjort ved at indsætte rockstjerner som John Lennon og David Bowie.
Erik er en hittepåsom mand og tjener lidt ekstra på at sælge sine “mysti-fystiske” kreationer på markeder.
- Jeg kalder det ‘industrial design’. Det er folk helt vilde med, siger han på klingende aarhusiansk.
“Lidt for tørstig”
Eriks Dabelstein blev smidt ud af skolen, fordi han lavede for meget ballade og kom i lære på et autoværksted.- Som 19-årig havde jeg allerede været fire år på arbejdsmarkedet, siger han.
Som ung var Erik glad for bajere og rockmusik og boede i en periode i kollektiv og arbejdede på Aarhus Flydedok. Senere renoverede han altaner som murerarbejdsmand og serverede på værtshuse. Men han blev, som han siger, “lidt for tørstig.”
- Vi var satme hippier, så det gjorde noget dengang. Langt hår, joints og bajere, og når jeg arbejdede, røg der for meget indenbords sammen med stamgæsterne. Så jeg skulle væk fra det miljø, siger han.
Alsidigt job
Det kom han. Erik havde en god anbefaling fra apotekeren på Kommunehospitalet, hvor han i nogle år blandt andet havde kørt medicin ud til afdelingerne. Så da han så et jobopslag fra biokemisk afdeling, hvor de skulle bruge en portør med teknisk snilde, slog han til.Han tog sig i mange år af at fikse alt det udstyr, der bruges på et hospital, købte ind og kørte rundt til små satellit-laboratorier og samlede blodprøver ind til det store centrallaboratorium.
- Jeg havde eget værksted og mange forskellige opgaver. Jeg var også ansvarlig for affaldssortering. Det var et meget alsidigt arbejde, hvor jeg talte med mange mennesker. Jeg var så glad ved det, siger han.
Holder vejret i minutter
Men da Kommunehospitalet blev opslugt af det nye giganthospital i Skejby, mistede Erik lysten til at gå på arbejde.- Jeg var med i starten, da der var mange praktiske opgaver. Men bagefter … Der var en masse, som blev automatiseret, og jeg kom ikke meget ud på afdelingerne. Det var så upersonligt det hele, så jeg gad ikke mere, siger Erik, der stoppede som 63-årig.
Som pensionist har han masser at lave. Ud over at kaste sig over alt muligt kreativt, er han en mand, der kan lide at bevæge sig.
- Jeg spiller undervandsrugby to gange om ugen og har gjort det i 30 år. Jeg kan holde vejret under vand et par minutter eller tre. Det er en tough sport, så jeg holder mig rimelig fit, siger Erik, der er den ældste på holdet.
Rock og tinnitus
Fitness, lidt håndværksarbejde for en landskabsarkitekt og boglæsning fylder også. Ja, og så er der motorcyklen og selvfølgelig: musikken.- Så sidder jeg i vores skønne stue og spiller pissehøj rockmusik fra 70’erne på mit gamle vintage stereoanlæg. Pink Floyd, Rolling Stones, Johnny Cash - alt muligt. Så hører jeg ikke min tinnitus, siger Erik, hvis øregange har fået en hård medfart gennem livet.
- Vi brugte jo ikke høreværn, da jeg var automekaniker, og jeg har stået på første række til mange rockkoncerter, så jeg har lidt tinnitus og er lidt smådøv. Jeg har det bedst med baggrundsstøj.
Lappet godt sammen
Ellers er helbredet i top, og det glæder Erik sig over.
- Jeg har aldrig fejlet noget. Jeg har haft huller i hovedet og på armene - almindelige skrammer, så jeg er lappet godt sammen. Men det er guld værd at have det godt, og at ens familie trives, siger Erik, der har en voksen datter.
Noget han også glæder sig over er pensionen fra PenSam, som han ellers på ingen måde kunne se ideen i, da han var ung.
- Kæft, hvor var jeg træt af, at noget af min latterligt lave løn skulle gå til min alderdom, når det var NU, jeg skulle bruge guldet. Men i dag: hvor er jeg dog glad for, at PenSam har passet mit guld.
Om Erik Dabelstein
- 68 år. Bor i Aarhus med sin hustru
- Har en voksen datter
- Uddannet automekaniker og portør
- Arbejdede i årtier som altmuligmand/portør på Kommunehospitalet
- Har også været murerarbejdsmand, arbejdet på Aarhus Flydedok og på værtshuse