PenSam Logo

Sådan plan­læg­ger du din pension

Det er en god idé at få overblik over dine muligheder i forhold til pensionering i god tid. Her finder du gode råd - og du er meget velkommen til at ringe til os, så kan vi hjælpe dig med at få den overgang til pension, du ønsker.

Ting at overveje på din vej til pension

Når du er omkring 60 år, stiger nysgerrigheden omkring pension helt naturligt. Vi kan rådgive dig om dine muligheder. Men start for din egen skyld med at få et overblik over nogle af de ting, som rådgiveren vil tale med dig om.

Godt at vide

Book en samtale

Ønsker du at booke en samtale? 

For dig der ønsker at starte udbetaling af din pension fra PenSam eller få vejledning om, hvordan du planlægger din pensionering.


Bestil telefonmøde
Så meget får du

Du kan se, hvad du kan forvente at få udbetalt fra PenSam ved at logge ind på din pension. På pensionsinfo.dk kan du desuden få et samlet overblik over eventuelle udbetalinger fra andre pensionsselskaber samt folkepension og ATP.

Hvornår kan du få pension?

Ved at logge ind, kan du se, hvornår du tidligst kan få udbetalt din pension fra os, og hvornår du kan gå på folkepension. Du kan begynde at få udbetalt din pension fra os nogle år før, du kan få folkepension. Det vil sige, at du for eksempel også kan få din pension fra os samtidig med din efterløn eller Tidlig Pension.

Du kan tidligst få månedlig pension udbetalt fra det tidspunkt, hvor du er stoppet i det job, hvorfra der blev indbetalt til din pensionsordning. Undtaget herfor er dog Delpension, som du godt kan få udbetalt, mens du stadig arbejder. 

Hvad kan du få udbetalt?

Når du går på pension, får du som hovedregel udbetalt penge fra PenSam hver måned så længe, du lever. Denne udbetaling kan ændre sig undervejs.

Du kan også have andre typer udbetalinger, for eksempel et engangsbeløb.

Hvis din årlige, livsvarige pension er under 12.800 kr. (2025) kan du ifølge skattereglerne vælge at få den udbetalt som et engangsbeløb i stedet for en pension hver måned. Vær opmærksom på, at denne grænse er fastsat af Skattemyndighederne, som kan ændre eller fjerne den via en lovændring. 

Log på og find ud af det
Hvor længe varer udbetalingen?
Er din pension stor nok?

På pensionsinfo.dk kan du se din forventede samlede udbetaling af folkepension, ATP og din egen pension – og sammenligne det med din løn.
En god tommelfingerregel er, at din samlede udbetaling som pensionist gerne skal være på omkring 80% af den løn, du får.

Få styr på, hvad du har brug for af penge som pensionist, når nogle udgifter som regel falder bort.

Hvad påvirker din økonomi som pensionist?

Efterløn
Delpension

Delpension er en mulighed for at få udbetalt en DEL af din livsvarige pension, mens du stadig arbejder.

Læs mere om delpension

Tidlig Pension

Tidlig Pension er en mulighed for at få en offentlig pension op til 3 år før, du kan gå på folkepension. Forudsætningen er, at du har været på arbejdsmarkedet i mindst 42 år. 

Læs om Tidlig Pension

Online seniormøde

Når du nærmer dig pensionsalderen, er det en rigtig god idé at få overblik over, hvilke muligheder du har. 
Derfor inviterer vi alle, der fylder 59 år, til seniormøde. Alle på 59 år og derover er velkomne til at deltage.

Læs mere om seniormøderne

Hvad hvis du vil have mere?
  • Du kan vente med at gå på pension. Jo længere du venter, jo højere bliver din udbetaling. Det gælder også for folkepensionen – under visse betingelser

  • Du kan vælge at en del af din indbetaling går til en Aldersforsikring eller Aldersopsparing, som ikke modregnes i folkepensionen

  • Du kan selv indbetale til din pension udover det, din arbejdsgiver indbetaler

Læs mere om dine muligheder

Begynder udbetalingen automatisk?

Udbetalingen begynder først, når vi har aftalt det med dig.
Vi skriver til dig og spørger, om du vil have udbetalt din pension, når du nærmer dig din folkepensionsalder.

Uanset hvornår du gerne vil have din pension udbetalt, er det en god idé at kontakte os cirka en måned før, udbetalingen skal gå i gang.   

Kontakt os for at få startet din udbetaling
SKAL jeg stoppe med at arbejde?

For at få udbetalt månedlig pension fra PenSam skal du være stoppet i det job, hvorfra der blev indbetalt til din pensionsordning.

Dog kan du få Delpension udbetalt, mens du stadig arbejder og indbetaler til pensionen.  

Læs mere om delpension.

 

Har du et engangsbeløb i din ordning, kan det godt blive udbetalt, inden du er stoppet med at arbejde. Du kan se, om du har et engangsbeløb i din pensionsordning, og hvornår det tidligst kan blive udbetalt ved at logge ind på Min Pension

Hvem får pengene ved dødsfald?

Den livsvarige pension bliver kun udbetalt til dig, ikke til dine efterladte. Har du andre typer pension, vil den i nogle tilfælde blive udbetalt til efterladte, hvis du ikke selv har nået at få pengene.

Log på og se, hvad der gælder for dig
Hvordan er jeg forsikret?
Her kan du se, hvordan du som hovedregel vil være forsikret efter pensionering. 



Ved visse kritiske sygdomme er du som hovedregel forsikret i 1 år efter, at indbetalingen til din pensionsordning stoppede. Dog forudsat at du havde forsikringen før pensioneringen og højst til forsikringen udløber. Det er som hovedregel ved din folkepensionsalder.
 

Ved dødsfald er du som hovedregel forsikret frem til din folkepensionsalder. Det forudsætter dog, at du havde forsikringen inden pensioneringen og at du er begyndt på udbetalingen af din pension senest 1 år efter sidste indbetaling til din pension. 



OBS:

Er din månedlige pension så lille, at du kan få hele pensionen udbetalt som en engangssum, er du ikke længere dækket af nogen forsikringer.
Arbejder du igen, efter at du er gået på pension, vil hele indbetalingen til din pension blive brugt til at forøge din pension, og du får derfor ikke nogen forsikringsdækninger i forbindelse med indbetalingen.

Gode råd før pensionering

Vi har samlet en række gode råd, der kan gøre overgangen til livet som pensionist til en god oplevelse - og forberede dig godt på tilværelsen som pensionist. Her handler det ikke om penge, men om den menneskelige side af sagen.

Få sat tankerne i gang

Kollegers tips og anbefalinger

Vi anbefaler, at du også læser gode råd fra kolleger, der allerede er gået på pension. Det er god inspiration.

Vi anbefaler også, at du tilmelder dig vores nyhedsbrev, hvor du løbende får relevant info om din ordning.

Hør hvad kollegerne siger
,

Brug for rådgivning?

Ring til os (vis telefonnummer)

Kontakt os

Lad os hjælpe dig med at planlægge din pension, så den bliver som du vil have det.

Kontakt os og hør hvad du kan få
Ansigt