PenSam Logo

Du kan ændre i din pension

I din pension har du en valgfri del, som du kan ændre på, hvis du har behov for det. Læs her, hvad du kan ændre, og hvornår det er en god idé at gøre det.

Pensionen i PenSam er sammensat, så den passer godt til langt de fleste. Du sparer op til livsvarig pension, og du er som hovedregel forsikret ved kritisk sygdom, førtidspension og dødsfald. 

Men du har også valgmuligheder. Du kan selv vælge, hvordan du vil bruge en del af indbetalingen til din pension. Bestemmer du ikke selv andet, går den valgfrie del til at forhøje den livsvarige pension. 

Vil du have et godt råd?

Lad mig fortælle i hvilke situationer det kan være en god idé at ændre i din pension.

Dine valgmuligheder afhænger af hvilken ordning, du har i PenSam. Det har også betydning, hvor meget du indbetaler, og hvor gammel du er.

Vil du spare ekstra op?

 

Vil du have lidt flere penge i hverdagen, når du stopper med at arbejde, kan du indbetale ekstra til din pension.

Jo før du begynder, jo mere bliver det til - og jo mindre et beløb behøver du at undvære i hverdagen her og nu.

Tjek dine muligheder

Det spørger andre om

Hvad kan jeg ændre på min pension?

Det kommer an på, hvilken ordning du har, hvor meget du indbetaler og hvor gammel du er.

I din pension er der en basisdel, der ligger fast, og en valgfri del du kan ændre på.

Som regel kan du ændre på din forsikring ved førtidspension, og du kan ændre på hvilken slags pension, du indbetaler til.

Har du en ægtefælle-/samleverpension kan du fravælge den i en tidsbegrænset periode efter skilsmisse eller ophør af samliv.

Hvornår kan jeg ændre på min pension?

Du kan løbende ændre på din pension. Du kan gøre det i takt med, at der for eksempel sker ændringer i dit familieliv. Måske vil du i en periode hellere sikre din familie økonomisk, hvis der skulle ske dig noget, og skrue ned for opsparingen til pension.

Du skal også tænke på, at penge, du sparer op tidligt i dit liv, har stor betydning for størrelsen af din pension, fordi de vokser med renters rente gennem mange år.

Hvornår skal jeg ændre min pension?

Du skal ikke ændre noget i din pension. Men ovenfor på siden kan du læse om de muligheder, du har - og gode råd til i hvilke situationer, det kan være relevant at ændre noget.

Vær særligt opmærksom på at tage stilling til, om det er en fordel dig for dig at have Aldersforsikring med løbende udbetaling i din pensionsordning. Det kan du læse om her:
Bliv klog på Aldersforsikring 

Hvis du ingenting gør, sammensætter vi pensionen på den måde, som passer bedst til de fleste.

Sker der ændringer i dit familie-, helbreds- eller arbejdsliv kan du måske få behov for at ændre på noget i din pension.

Se her, hvornår det er vigtigt, at du forholder dig til din pension

Hvordan får jeg ændret min pension?

Du kan booke et møde med os. Så kan vi fortælle dig præcis, hvad du kan ændre. Hvis du er interesseret i det, sender vi dig et konkret tilbud, du kan tage stilling til.

Book en samtale til et pensionstjek 

Du kan også bare ringe på 44 39 39 00. 

Hvad koster det at ændre på min pension?

Det koster ikke noget.

Hvad er en Aldersforsikring med løbende udbetaling?
Kan jeg fravælge indbetaling til Aldersforsikring med løbende udbetaling?

Ja, du har mulighed for at fravælge Aldersforsikring med løbende udbetaling.

Det kan især være relevant for dig, hvis du i forvejen indbetaler andre steder, hvis du betaler topskat eller hvis du er ansat i fleksjob.

Du kan læse mere og fravælge Aldersforsikring via dette link:

Aldersforsikring med løbende udbetaling

Hvad er en Aldersopsparing?
Hvad er en ratepension?
Kan jeg fravælge ægtefælle-/samleverpension?

Ja, hvis du har sådan en ægtefælle-/samleverpension i din ordning, kan du fravælge denne dækning senest 1 år efter din separation/skilsmisse eller senest 1½ år efter, at du er flyttet fra en fast samlever.

Kan jeg fravælge børnepension?

Nej, du kan ikke fravælge børnepensionen. Den er en del af basisdækningen i pensionen, som alle har.

Kan jeg fravælge alle mine forsikringer?
Hvordan kan jeg sikre mine efterladte bedre?

Ved at vælge at spare op til en Aldersopsparing eller en Ratepension ved siden af den livsvarige pension kan du sikre dine efterladte bedre, når du mister livet. Aldersopsparing og Ratepension udbetales til dine efterladte, hvis du ikke selv har nået at få pengene udbetalt. Opsparing til livsvarig pension udbetales derimod ikke til efterladte.

Læs mere om Aldersopsparing

Læs mere om Ratepension

Hvordan kan jeg sikre mig bedre, hvis jeg mister min arbejdsevne?

I PenSam har du ikke nogen forsikring ved tab af erhvervsevne. Du har en forsikring, der kan blive udbetalt fra PenSam, hvis du får tilkendt offentlig førtidspension. Du kan vælge, at du vil forhøje denne forsikring, så du vil kunne få en større månedlig udbetaling, hvis du kommer på førtidspension.

Forhøjer du din førtidspension bliver din alderspension lidt mindre.

Kan jeg selv vælge investeringer eller risikoniveau?

Nej, investeringer og risikoniveau er ens for alle medlemmer i PenSam.

Der er derfor ikke noget, du behøver at vælge i forhold til investeringen af din pension. Det hele sker automatisk, og når det er ens for alle, medvirker det til at holde omkostningerne lave.

I nogle pensionsselskaber er det sådan, at sammensætningen af investeringerne - og dermed investeringsrisikoen - følger alderen, så risikoen er størst, når der er længst til pensionsalderen, og så bliver den gradvist sat ned.

I PenSam er investeringsrisikoen den samme for alle, der har pension i PenSam.

Når alle "deler" samme risikoprofil, opnår man, at medlemmer der nærmer sig pensionsalderen eller er pensionerede, kan bevare en relativt højere risiko, end det ville være muligt, hvis investeringsrisikoen løbende blev reguleret ud fra alder. Det vil sige, at der er mulighed at have en højere investeringsrisiko på det tidspunkt, hvor ens opsparing er størst og man derfor får mest ud af det. Set over hele opsparingsforløbet giver det derfor god mening, at alle har samme risikoprofil.

Hvordan kan jeg få mere i pension de første år efter, jeg stopper med at arbejde?
Ved at vælge at spare op til en Ratepension ved siden af din livsvarige pension opnår du, at du får udbetalt et højere beløb i de første år efter, at du er gået på pension. Ratepension udbetales i mindst 10 år, men du kan også vælge en længere periode. 
Læs mere om ratepension
Hvordan kan jeg sikre, at jeg får et engangsbeløb, når jeg går på pension?
Hvordan kan jeg få mulighed for at gå tidligt på pension?

Ved at spare op til et engangsbeløb (Aldersopsparing) opnår du, at du kan få disse penge udbetalt ved tidligste pensionsudbetalingsalder, der er nogle år før folkepensionsalderen.

Desuden har du mulighed for at få udbetalt delpension, som er en delvis udbetaling af din livsvarige pension mens du stadig arbejder.

Læs mere om muligheder for nedtrapning og tidlig pension
Hvad er fritvalgsordning eller fritvalgstillæg?

Det er en mulighed, mange har i deres overenskomst, hvor en mindre del af lønnen kan ændres til indbetaling til pension efter aftale med arbejdsgiveren. 

Læs mere her